SEO webshop tips

Webshop-SEO (Search Engine Optimization) is het proces van het optimaliseren van een webshop om zo hoog mogelijk te scoren in de zoekresultaten van zoekmachines, zoals Google. Hoge posities in de zoekresultaten helpen om meer verkeer naar de webshop te trekken en daarmee de conversie te verhogen.

SEO voor webshops bestaat uit verschillende onderdelen en disciplines. Je bent hier omdat je gezocht hebt naar “SEO webshop tips”, dus laten we snel beginnen:

  • Zorg voor unieke en relevante inhoud op je website. Zoekmachines waarderen inhoud die specifiek is voor je webshop en producten. Probeer ook regelmatig nieuwe inhoud toe te voegen, zoals blogberichten en product beschrijvingen.
  • Gebruik zoekwoorden op de juiste manier. Zoekmachines gebruiken zoekwoorden om te begrijpen waar je webshop over gaat. Zorg ervoor dat je zoekwoorden relevant zijn voor jouw producten en dat ze op de juiste plaatsen op je website staan, zoals in de titel, beschrijvingen en meta tags.
  • Maak gebruik van interne en externe links. Interne links zorgen ervoor dat zoekmachines je website makkelijker kunnen crawlen en “begrijpen”, en externe links betekend meer autoriteit. Beide manieren van linken geven je webshop een boost in de zoekresultaten.
  • Zorg voor een snelle laadtijd van je shop. Zoekmachines houden van snelle websites omdat gebruikers dit ook als positief ervaren. Gebruik tools zoals Google’s PageSpeed Insights om te zien hoe je je website kunt verbeteren.
  • Maak gebruik van social media. Social media kan een grote rol spelen in de SEO van je webshop. Zorg ervoor dat je aanwezig bent en een profiel hebt op de belangrijkste social media-platformen en deel regelmatig relevante informatie, met zo nu een dan een link naar je shop.
  • Gebruik Google Analytics en Search Console. Deze tools geven je inzicht in hoe zoekmachines je webshop zien en hoe gebruikers je website gebruiken. Dit kan tevens helpen om problemen op te sporen en te verbeteren.
  • Zorg voor technisch perfecte website. Denk hierbij aan een goede een sitemap, een robots.txt-bestand, goed werkende links, afbeeldingen en video’s en het gebruik van HTTPS.
  • Zorg voor een goede gebruiksvriendelijke website. Zoekmachines houden van websites die goed werken en makkelijk te gebruiken zijn voor bezoekers. Je shop o.a. makkelijk te navigeren zijn en de teksten moeten eenvoudig te lezen zijn, ook op mobiele apparaten.

Gelden deze SEO webshop tips voor elke online shop?

De meeste van deze SEO webshop tips gelden voor alle soorten webshops, ongeacht het product of de niche waarin ze opereren. Ze richten zich op de basisprincipes van SEO, zoals het maken en onderhouden van unieke en relevante inhoud, het gebruik van zoekwoorden, het verkrijgen van links (linkbuilding) en het optimaliseren van de technische aspecten van de website.

Er zijn echter enkele specifieke aanbevelingen die kunnen variëren afhankelijk van het type webshop en je branche. Bijvoorbeeld, een webshop die gespecialiseerd is in een specifiek product of niche zou specifieke zoekwoorden, synoniemen en “proof” woorden moeten gebruiken die relevant zijn voor dat product of de niche. En mik je met je shop op lokale klanten maak dan gebruik van lokale SEO.

Een webshop met producten waar veel naar wordt gezocht heeft meer concurrentie dan een webshop die producten verkoopt voor een kleinere doelgroep. Een webshop in een niche markt zal daarom eenvoudiger hoog ranken in zoekresultaten dan een webshop in een brede competitievere markt.

Deze SEO webshop tips zijn de basisprincipes van SEO en kunnen worden toegepast op elke webshop. Hou er wel rekening mee dan Google per onderwerp en branche verschillend laat ranken. Zo heeft een website met recepten bijvoorbeeld genoeg aan 300 – 500 woorden, en heeft een handleiding voor het aansluiten van een CV vaak duizenden woorden nodig.